FALSAFAH PENCAK SILAT SUNDA

Penca urang Sunda ngabogaan ciri anu mandiri anu aya pakuat pakaitna jeung tata cara hirup urang sunda sapopoe anu turun tumurun, teu leupas tina Tata Titi Duduga Peryoga.

Tata nyaeta sireum, lamun papanggih jeung baturna sok patarema, leungeun silih sasalaman, silih tanya silih bantu jeung silih tulungan. Titi nyaeta titinggi, sifatna gotong royong, sanajan awakna gede tapi bisa maju (kaangkat) kusabab ditunjang ku sukuna anu rewuan sanajan bari jeung lemah. Duduga hap hap, lamun eunteup dina tangkal anu gede teu weleh dieundeuk eundeuk, bisi runtuh. Jadi sifatna salawasna waspada jeung ati-ati sarta tertib. Peryoga nyaeta Munding, sanajan tandukna baplang tapi nurut dibawa ku budak angon. Silibna jeung elmu, sanajan datang ti budak ari matak manfaat jeung mawa kasalametan dunya akherat perlu dicokot/diturut.
Kulantaran kitu nerap kana ulin Maen Po/Penca anu boga sifat Leuleus Jeujeur Liat Tali. Nyaeta Penca ngabogaan ciri :
  1. Teu meunang ngagorowok, tapi kudu balem
  2. Gerakna lemes, tapi merenah lamun perlu kakara make tanaga anu bedas
  3. Tara ngadu tanaga; tapi ngagunakeun tanaga batur anu dimangfaatkeun pikeun nyinglar panarajang
  4. Ngagunakeun kasaimbangan badan, tangtu teu perlu tempat anu lega
  5. Tenang tara gurung gusuh, tapi tetep waspada, bari ngatur napas
  6. Tajongan tara kaluhur teuing, cukup kahandap, lamun perlu kana beuteung atawa dada
  7. Pasangan dicocokkeun jeung sikep lawan, gunakeun sikep leungeun deukeut jeung dada, lamun perlu meunang jauh tina awak saperti pasangan sero
  8. Lamun lawan deukeut gunakeun kacepetan, sangkan keuna ka sasaran, bari sikep suku make kuda-kuda kasaimbangan anu beurat kahareup atawa katukang, kumaha kaperluanana nempo adeg-adeg lawan urang.
  9. Teu meunang ujub jeung takabur boga rasa asa aing uyah kidul, tapi urang kudu inget “Hirup Darma Wawayangan” Nu Maha Kuat jeung Perkasa anging Alloh SWT
Iklan

Posted on Februari 25, 2012, in Sundanese. Bookmark the permalink. Tinggalkan komentar.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: